Un an de UrbanWINS

Partenerii proiectului UrbanWINS s-au reunit saptamana trecuta (13-14 septembrie) la Bucuresti pentru a prezenta bilantul primului an de proiect.

Prezenti la Arcub Gabroveni, peste 60 de participanti din cadrul celor 27 de organizatii europene partenere au prezentat rezultatele obtinute pana acum, au dezbatut aspectele prioritare si au stabilit pasii urmatori in derularea proiectului. Gazda evenimentului a fost Primaria Municipiului Bucuresti, partener roman in proiect. Bucurestiul reprezinta oras pilot in UrbanWINS;  PMB va dezvolta si testa in cadrul proiectului un Plan Strategic de Prevenire si Management al deseurilor in Bucuresti.

In cadrul intalnirii au fost prezenti si membri ai Consiliului Consultativ European ai Urban WINS (European Advisory Board), experti externi din domeniul protectiei mediului care au acceptat sa-si ofere expertiza in monitorizarea si evaluarea proiectului.

In primul an de proiect au fost selectati cei mai relevanti stakeholderi din domeniul managementului deseurilor si au fost intervievati in vederea identificarii celor mai bune strategii si practici de gestionare a deseurilor din cele 6 tari implicate in proiect (Austria, Italia, Portugalia, România, Spania şi Suedia).

Tototodata, au fost organizate intalniri (“agore”) fizice si online pentru a defini în mod participativ obiective și indicatori pentru dezvoltarea unor Planuri strategice de prevenire și management al deșeurilor. Acestea vor fi implementate cu sprijinul participanților la sesiunile de dezbateri, intalniri care vor continua si in 2018.

In Bucuresti, dezbaterile vor fi organizate de Primaria Municipiului Bucuresti in colaborare cu partenerii romani din proiect. Urmatoarea agora (dezbatere) fizica va avea loc in luna octombrie.

Cele mai relevante strategii/practici identificate vor fi testate in 8 oraşe-pilot din proiect: Bucureşti (România), Cremona, Torino şi alte 2 oraşe care fac parte din Zona Metropolitană a Romei, Pomezia si Albano Laziale (Italia), Leiria (Portugalia) şi oraşele Manresa şi Sabadell (Spania). Totodata, vor servi drept model pentru dezvoltarea unui toolkit (ghid) de bune practici in cadrul proiectului, ghid care va fi diseminat autoritatilor publice locale din tarile implicate in proiect in vederea replicarii practicilor respective si imbunatatirea activitatii de gestionare deseurilor. Responsabila pentru dezvoltarea acestui toolkit este Asociatia Ecoteca, coordonatorul national al proiectului in Romania.

Proiectul, finantat prin programul Orizont 2020 al Comisiei Europene, se desfasoara pe o durata de 3 ani si este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali.

În România, partenerii sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, Asociaţia ECOTECA, Asociaţia ECOTIC, Global Innovation Solution, Asociaţia ENVIRON, Romania Green Building Council.

Mai multe informatii despre proiect gasiti aici sau pe:                                                                     www.urbanwins.eu

Twitter: @Urban_WINS 
Facebook: www.facebook.com/urbanwins
Instagram: www.instagram.com/urban_wins

 Contact coordonator roman al proiectului:

Alexandra Chenaru – Ghenea, Manager Proiect Asociatia Ecoteca,  E-mail: alexandra@ecoteca.ro

Contact coordonator proiect:  Mara Pesaro, Cremona, Italia
E-mail: info@urbanwins.eu

Toti stakeholderii (organizatii publice si private, ONG-uri, cetateni) interesati sa se implice in acest proiect se pot inregistra in platforma de discutii online a proiectului aici.

Puteti citi si:

UrbanWINS lansează Agorele (dezbaterile) publice privind managementul corespunzator al deseurilor

UrbanWINS lanseaza agorele online, un spatiu virtual pentru dezbateri dedicate managementului deseurilor

Concluziile conferintei de lansare a proiectului Urban_Wins

Lansarea oficiala “Urban Wins” – prilej de dezbatere a strategiilor de prevenire si gestionare a deseurilor la nivel european

Managementul Deşeurilor Urbane la un nou nivel – prin participarea la Proiectul European Urban_WINS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.