„Sticla” de apa comestibila – o solutie pentru reducerea deseurilor de plastic

1601

Sursa: The Guardian

Un ambalaj comestibil pentru imbutelierea apei si o noua procedura de vopsire a hainelor au castigat marele premiu pentru produse sustenabile in cadrul unei competitii din Marea Britanie.

Noua forma sferica de ambalaj numita Ooho si descrisa de inventatorii ei ca „apa care poate fi mancata”, este biodegradabila, igienica iar costul de productie este de doar 1 pence (~0,06 RON) per unitate. Aceasta este realizata din clorura de calciu si un derivat din alge marine, numit alginat de sodiu.

„Sticla” Ooho a câștigat premiul comun impreuna cu Alchemie Technologie, o procedura de distribuire digitala a vopselurilor in industria textila. Hainele sunt vopsite selectiv folosind un produs similar cu o imprimanta industriala cu jet de cerneală, înlocuind procesul de imersiune completă folosit în prezent, care consumă cantități mari de produse chimice, apă și căldură.

Ambele companii iau acasă 20.000 € din competiția condusă de Climate KIC, creata de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), organismul UE însărcinat sa faca tranzitia catre o economie durabila. Mai departe, cele 2 companii vor concura impotriva antreprenorilor din intreaga Europa.

Cu vanzari globale ale apei ambalate care vor depasi 223 de miliarde de litri in acest an, Ian Ellerington, Director Stiință și Inovare in cadrul Departamentului de Energie si Schimbari Climatice din UK si unul din membrii juriului in cadrul competitiei a declarat pentru The Guardian:

[Ooho] este un bun înlocuitor care ar putea fi aplicabil pe scară largă pentru mai multe produse. Potențialul de reducere a ambalajului este foarte mare pentru unul dintre cele mai utilizate produse petroliere în întreaga lume.

Designerul Ooho, Pierre Paslier, a descris produsul ca un „fruct facut de om”, care utilizează o membrană dublă ca sa pastreze apa. Pentru a transporta cantități mai mari de apă, mai multe capsule pot fi ambalate într-o membrana mai mare și mai groasa: la fel ca o portocala.

La sfarsitul zilei nu trebuie să mănânci si membrana. Dar partea comestibilă arată cât de naturală este. Oamenii sunt într-adevăr entuziasmati de faptul că exista posibilitatea să realizezi un material de ambalare care este atât de inofensiv incat il poti manca.

El a adăugat: „Atât de multe lucruri sunt greșite in cazul sticlelor de plastic: timpul de descompunere, cantitatea de energie consumata pentru producerea lor si faptul ca folosim din ce in ce mai mult”.

Investitorii prezinta un interes tot mai mare în tehnologii curate, piața globală ajungand la cca. 310 miliarde $ în 2014, avand o creștere de 16%. Spre exemplu, in iunie, fondatorul Microsoft, Bill Gates a promis ca va investi 2 miliarde $ în tehnologii regenerabile inovatoare.

Un alt finalist al competitiei, Upside Energy a prezentat un sistem software care ar permite companiei de utilitati londoneze National Grid sa plateasca oamenii ca sa nu foloseasca energie in perioadele de varf de cerere. Acesta este conceput pentru a lucra cu boilere de uz casnic, baterii solare cu reglaj electric, vehicule electrice sau surse de alimentare de back-up folosite de multe companii pentru diverse aparate de la computere la semafoare. Ei lucreaza in prezent cu Tesla pentru a face bateriile lor de stocare mai viabile financiar pentru consumatori.

Graham Oakes CEO si fondator al Upside Energy a declarat că soluția este „o victorie pentru toată lumea, cu excepția minelor de cărbune.”

Reprezentantii companiei cred ca produsul va fi pe piata pana in 2017, cu proiecte-pilot planificate pentru anul viitor. Oakes spune sistemul funcționează automat și va „ajuta oamenii să facă ceea ce trebuie, fără a schimba comportamentul lor”.

Proiectele au fost prezentate la Muzeul de Stiinta din Londra.

Gasiti articolul integral aici.

Puteti citi si:

Un roman a inventat ambalajul alimentar biodegradabil care ne protejeaza de microbi

Un cercetator spaniol transforma crusta insectelor in bioplastic

Deseurile de hartie transformate in bioplastic de o companie britanica

Cercetatorii italieni transforma deseurile alimentare in bioplastic

Pungile din plastic biodegradabil, o minciună?

AgriDust – proiectul care transformă deșeurile alimentare în ambalaje și ghivece