Sistemul de garanție depozit – cea mai eficientă metodă de recuperare ambalaje

Sistemul de garanție-depozit (SGD) se dovedește a fi cea mai eficientă metodă pentru recuperarea ambalajelor de plastic (și nu numai) de pe piață și a împiedica astfel poluarea mediului. În acest moment, sistemul funcționează în 10 țări, toate cu rezultate remarcabile, chiar la scurt timp după aplicarea noilor reglementări.

Suedia a implementat sistemul încă din 1984 și are o rată de reciclare de 84,9% – 10% se pierde prin comerțul transfrontalier (Suedia/Norvegia), iar 3% este preluat prin alte sisteme de colectare plastic/metal.

Islanda a apelat la acest sistem pentru recuperarea ambalajelor încă din 1989 și reușește să trimită înapoi în circuit 87% dintre acestea.

În 1996, și Finlanda pune în aplicare sistemul de depozit-garanție și are, în prezent, o rată de recuperare de 92%.

Norvegia a început să aplice regulile privind returnarea ambalajelor din 1999 și a ajuns la o rată de recuperare de 97% la ambalajele din plastic. 92% dintre acestea sunt de o calitate atât de bună, încât pot fi refolosite ca sticle pentru băuturi. În unele cazuri, sistemul a folosit aceleași materiale chiar și de 50 de ori.

Sistemul din Danemarca, implementat în 2002 și actualizat în anul 2007 – sub autoritatea Ministerului Mediului – reprimea 90% din ambalaje și vizează 95% în anul 2020.

Germania și-a câștigat reputația de campion mondial al reciclării, după ce a început să aplice această lege în 2003, atingând o cotă de colectare a ambalajelor din plastic pentru băuturi între 97 și 99% și 99% pentru dozele de aluminiu.

Estonia a introdus o garanție pentru ambalajele returnabile în 2005 și reușește să recupereze 87% dintre acestea. În același an, implementa și Olanda SGD și a atins, în prezent, o rată de colectare de 95% a ambalajelor PET și unele de sticlă.

Un an mai târziu intra și Croația în rândul țărilor care au implementat sistemul de depozit-garanție. În 2015, sistemul reprimea aproximativ 90% din ambalaje – targetul este de 95% rată de colectare.

Lituania a introdus cel mai recent sistemul de garanție, în anul 2016, sub autoritatea Ministerului Mediului. Încă din primul an de funcționare, sistemul reprimea 74% din ambalaje, asumându-și un obiectiv de 90% până în 2025.

Graficul atașat ne arată că sistemul de garanție-depozit generează rate foarte bune de returnare a ambalajelor, încă din primii lui ani de funcționare.

În postările următoare de pe pagina Ecoteca vom vedea și alte exemple de cum funcționează sistemul garanție-depozit în țările europene (am scris deja despre Olanda și Germania), dar și care este valoarea garanției acolo unde a fost deja implementat sistemul.

Acest articol a fost publicat în ambalaje și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.