Sistemul de garanție-depozit pentru ambalaje reciclabile

România trebuie să implementeze, până la 1 ianuarie 2021, un sistem de garanție-depozit (SGD) pentru ambalajele din sticlă, plastic și metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Prin urmare, în această perioadă au loc mai multe discuții despre cum ar trebui să arate un astfel de sistem, iar Guvernul a anunțat că are în lucru un act normativ privind această modificare.

Pe 6 iulie, Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat și Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe, au prezentat public, din Senatul României, un raport detaliat de politici publice al unui sistem național eficient de garanție-depozit pentru ambalaje. Raportul propune soluții precum un parteneriat real între producători-distribuitori, cetățeni și stat, cu responsabilități clar definite, un singur nivel al garanției pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă) și finanțarea din fonduri europene.

„După responsabilități trebuie să punem la punct sistemul logistic, adică cine, când și cât de frecvent ridică aceste ambalaje, pentru că el trebuie să funcționeze extrem de bine și în timp aproape real. Nu există nicio situație în care magazinele au spațiu excedentar pe care de-abia așteaptă să-l umple cu deșeuri. Ele vor trebui introduse foarte repede în circuitul de reciclare și asta trebuie să funcționeze la nivel național, pe model de ceas elvețian. Altfel riscăm cu totul alte probleme și un sistem de garanție-depozit care funcționează mediocru este mai rău decât lipsa lui cu totul pentru că subminează însăși ideea de sistem” a declarat în timpul evenimentului Raul Pop, manager de programe al Asociației ECOTECA și unul dintre coautorii raportului.

Pentru că organizațiile non-guvernamentale de mediu sunt, de asemenea, actori importanți în dezbaterile pe tema sistemului de garanție-depozit, Coaliția pentru Economie Circulară a organizat, la jumătatea lunii iunie, o întâlnire cu reprezentanții câtorva ONG-uri. Pe durata evenimentului au fost prezentate rezultatele unui studiu de evaluare a sistemului depozit garanție, ca instrument de stimulare a colectării separate a deșeurilor, realizat de Academia de Studii Economice.

Un sistem de garanție-depozit bine implementat poate asigura o rată de colectare de peste 90% a ambalajelor. Două astfel de sisteme au fost prezentate la mijlocul lui iunie, în cadrul unui eveniment online internațional organizat de Reloop Europe. Lituania, una dintre țările invitate, a ajuns de la o rată de colectare a sticlelor PET de 33%, în 2015, la una de 90% în 2019, grație acestui sistem. Iar Scoția, care a adoptat în luna mai legislația în ce privește sistemul, colectează aproape jumătate din ambalajele de băuturi, cu scopul de a ajunge la o rată de colectare de 90% în al treilea an de program.

Prin toate cazurile prezentate, precum și din analizele comparative între țări, se vede că sistemul de garanție-depozit pentru ambalajele returnabile este capabil, prin cointeresarea cetățenilor, să atingă performanțe excelente de recuperare a ambalajelor, mult superioare sistemelor de colectare separată la domiciliu existente – cel puțin teoretic – și in România la ora actuală.

Rămân, însă, multe categorii de ambalaje pentru care sistemul garanție-depozit nu se pretează și care vor trebui, așadar, administrate în continuare – dar mai bine! – prin colectare directă de la gospodarii: ambalajele de carton, ambalajele de plastic nereturnabile (folii și pungi, containere atipice sau care nu sunt încă incluse in SGD), borcane, recipiente peste 3 litri, lădițe, caserole și casolete etc.

Raportul privind sistemul de garanție-depozit poate fi consultat aici.

Acest articol a fost publicat în ambalaje și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.