OUG pentru modificarea Legii 211/2011 privind regimul deseurilor – Autoritățile locale vor aplica opțional principiul “Plăteşti pentru cât arunci”

dscn1349-copy

Sursa: Guvernul Romaniei

Autoritățile publice au, începând din acest an, posibilitatea aplicării unui nou instrument economic, care are la bază principiul “plăteşti pentru cât arunci”(pay as you throw – PAYT), instrument implementat de majoritatea statelor europene cu scopul de a încuraja reciclarea deșeurilor, acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului, potrivit ordonanței de urgență adoptate în ședința de ieri a Guvernului.

Aplicarea acestui instrument are drept scop reducerea cantității de deșeuri care ajunge la depozitare și creșterea ratei de reutilizare/reciclare. Acest principiu se bazează pe două direcții de ghidare ale politicii de mediu: “poluatorul plătește” și “responsabilitatea comună“ și se aplică în moduri diferite atât în statele membre UE, cât și în alte țări, în funcție de frecvența de preluare a deșeurilor, tipul de recipienți, cantitatea și tipul de deșeu și de condițiile tehnico-economice locale.

Sistemul „platesti pentru cat arunci” prevede astfel introducerea unei taxe diferentiate fiecarei persoane/organizatii in functie de cantitatea de deseuri pe care o arunca.

Masura poate fi implementata in diverse moduri: fie autoritatile decid sa taxeze toata cantitatea de deseu generata de o persoana/organizatie (pentru a incuraja astfel prevenirea si reducerea deseurilor), fie aleg sa taxeze doar deseurile nereciclabile, oferind reduceri/scutiri de taxe pentru cantitatile de deseuri reciclabile colectate separat in vederea reciclarii.

Spre exemplu, in orasul San Francisco cetatenii platesc doar pentru containerul negru (care contine deseuri municipale nereciclabile), care poate fi de diferite marimi si devine mai scump pe masura ce marimea creste, fara sa plateasca pentru containerele albastre si verzi (unde se depoziteaza deseurile colectate separat).

Alte sisteme asemanatoare sunt implementate cu succes si in alte zone americane (California, Michigan, New York, Washington), in mai multe state europene (Austria, Spania, Germania, etc) dar si in Asia (Korea, Tailanda, Japonia, Vietnam, Taiwan, China, Japonia).

Pentru implementarea acestui principiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va elabora un Ghid de aplicare a prevederilor propuse, care va oferi autorităților publice locale posibilitatea de a alege cele mai potrivie metode de aplicare la nivel local, în funcție de specificul și contextul tehnico-economic.

Alte modificari  introduse prin noua ordonanta

Modificările introduse prin ordonanța de urgență adoptată vizează:
• Eliminarea obligativității existenței Planurilor Regionale de gestionare a deșeurilor;

• Introducerea de obligații etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere, rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizațiile de construcție/demolări care să ajute la îndeplinirea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări

• Crearea bazei legale pentru elaborarea de reglementări care să asigure gestionarea deșeurilor provenite din construcții și desființări, conform cerințelor Comisiei Europene

Producătorii de deșeuri și autoritățile publice locale sunt obligați să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării, de minimum 50% din masa totală.

Potrivit rapoartelor Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 5%, iar rata de compostare de 11%, în condițiile în care obiectivele de reutilizare reciclare prevazute pentru anul 2020 sunt de 50%.

Ordonanța de urgență adoptată ieri modifică și completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, în sensul transpunerii corecte și complete în legislația națională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului și Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive și a Directivei (UE) 2015/1127.

Directiva 2008/98/CE are scopul de a contribui la realizarea, în Uniunea Europeană, a obiectivului „o societate a reciclării”, prin evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă. În acest sens, se semnalează necesitatea unor măsuri care să asigure separarea la sursă, colectarea şi reciclarea fluxurilor de deşeuri prioritare.

Pentru a facilita sau a ameliora potenţialul de valorificare al deşeurilor, acestea ar trebuie colectate separat, în măsura în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului, înainte de a fi supuse unor operaţiuni de valorificare care să ducă la cele mai bune rezultate globale din punct de vedere al protecţei mediului. Statele Membre trebuie să încurajeze separarea compuşilor periculoşi din fluxurile de deşeuri, dacă este necesar în vederea asigurării unei gestionări raţionale din punct de vedere ecologic.

Caracterul de urgență al transpunerii actului normativ adoptat ieri este justificat de faptul că există riscul declanșării unor alte proceduri de infringement împotriva României în ceea ce privește nerespectarea obligațiilor privind atingerea țintelor de reciclare globală și a țintelor privind reducerea cantității de deșeuri biodegradabile eliminate final.

Proiectul de ordonanta pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor a fost lansat in dezbatere publica inca din luna martie a acestui an.

Gasiti aici  propunerile facute la vremea respectiva.

Vom reveni cu detalii legate de alte modificari/completari aduse de noua ordonanta.

Puteti citi si:

La inceput de an, o repetitie cu Legea 211/2011

Lansarea oficiala “Urban Wins” – prilej de dezbatere a strategiilor de prevenire si gestionare a deseurilor la nivel european

La inceput de an, sa ne amintim ce solutii propune UE de ani buni pentru deseurile din Romania

Deseuri – Obligatiile legale ale producatorului

Deseuri – Obligatiile legale ale colectorului

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la OUG pentru modificarea Legii 211/2011 privind regimul deseurilor – Autoritățile locale vor aplica opțional principiul “Plăteşti pentru cât arunci”

  1. Pingback: De ce sustinem respingerea “legii ambalajelor” - EcotecaEcoteca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.