Draftul Planului National de Gestionare a Deseurilor va fi gata in luna decembrie

15007536_10154681940105763_163699591_oDupa ce a fost amanat ani la rand, Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) va fi in cele din urma revizuit in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene.

Reprezentantii Ministerului Mediului dau asigurari ca un prim draft va aparea in luna decembrie a acestui an.

Anuntul a fost facut ieri in cadrul Conferintei de lansare oficiala a proiectului “Dezvoltarea capacitatii administrative a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor de a implementa politica in domeniul managementului deseurilor si al siturilor contaminate”, proiect cofinantat cu fonduri europene prin POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa). Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 30 de luni, începând cu luna mai 2016 și are un buget estimat de 16.126.845,90 lei.

Finalizarea PNGD pana in decembrie 2016 este o cerinta obligatorie a Comisiei Europene pentru continuarea finantarilor privind gestionarea deseurilor, respectiv POIM, Axa 3 (Programul Operational Infrastructura Mare). MMAP a reusit sa obtina o derogare, reprezentantii Comisiei au acceptat ca in luna decembrie sa fie livrat primul draft, urmand ca pana la sfarsitul lunii septembrie 2017, PNGD sa fie finalizat.

Raul Pop, Secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor:

Acest plan nu va schimba nimic peste noapte si nici nu vine cu inventii. … Sunt instrumente economice care functioneaza deja in celelalte state membre si care trebuie aduse, adaptate si utilizate si in Romania. Taxarea la groapa este doar unul dintre exemple, raspunderea extinsa a producatorilor este un alt exemplu, mai sunt si altele, pe care acum le instrumentam.

Pe langa elaborarea noului Plan National de Gestionare a Deseurilor (PNGD), noul proiect are si alte obiective “mai mult” decat ambitioase:

 • Elaborarea Planului National de Prevenire a Generarii Deseurilor – PNPGD
 • Dezvoltarea Cadrului Metodologic pentru elaborarea Planurilor Judetene de Gestionare a Deseurilor
 • Elaborarea de ghiduri de bune practici pentru autoritatile publice locale care vor viza prevenirea generării deșeurilor, colectarea și reciclarea deșeurilor; tratarea și eliminarea deșeurilor; gestionarea datelor și modul de introducere a datelor;
 • Realizarea unor campanii de constientizare si instruire cu privire la metodologia pentru elaborarea Planurilor Judetene de Gestionare a Deseurilor
 • Organizarea unor vizite de studiu la nivel national pentru a promova exemple de bune practici europene in domeniul gestionării deșeurilor și siturilor contaminate
 • Elaborarea metodologiei privind regulile de finantare stabilite pentru aplicarea principiului „poluatorul plateste” dar si pentru stabilirea datei pana la care statul este responsabil pentru poluarea solului, subsolului si apei subterane
 • Metodologii privind investigarea si evaluarea poluarii si remedierii solului si subsolului

Proiectul are in vedere numeroase consultari cu personalul de conducere din cadrul MMAP si Agentia Nationala de Protectia Mediului, reprezentantii consiliilor judetene si a altor administratii publice locale, echipele de management a proiectelor de management integrat al deșeurilor și siturilor contaminate, reprezentanti din alte ministere si nu in ultimul rand, ONG-uri si alte organizatii relevante din domeniul gestionarii deseurilor.

Bineinteles, tintele considerate pentru noul plan de gestionare a deseurilor au fost trasate avand in vedere cerintele impuse de Comisia Europeana pentru anul 2020, respectiv:

 • Reciclarea deseurilor municipale: 50% in anul 2020
 • Cresterea gradului de valorificare energetica: minim 15% in anul 2020
 • Depozitarea numai a deseurilor supuse in prealabil unor operatii de tratare: anul 2020
 • Inchiderea tuturor depozitelor neconforme: cel tarziu in anul 2019

Speram ca noul proiect sa ofere niste solutii concrete pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor fiindca in momentul de fata situatia este critica la nivelul administratiilor publice locale, mai ales daca avem in vedere stadiul in care se afla Sistemele de management integrat al deseurilor (SMID) implementate de administratiile publice. Din cele 32 de proiecte SMID incepute in perioada 2007-2013, doar 2 sunt functionale, respectiv SMID Arges si SMID Bistrita.

Pentru a pastra o nota optimista, apreciem ca autoritatile de mediu au in vedere in acest proiect consultarea a peste 900 de stakeholderi din domeniul gestionarii deseurilor.

Implicarea tuturor „actorilor” relevanti din domeniu este absolut necesara in elaborarea si implementarea planurilor nationale si judetene.

Totodata, foarte importante vor fi in implementarea proiectului si promovarea unor exemple de bune practici europene din domeniu care sa ofere solutii concrete administratiilor locale si regionale.

In cadrul proiectului Urban_Wins derulat de Ecoteca impreuna cu 20 de parteneri internationali si 6 parteneri nationali  ne propunem tocmai acest lucru: sa identificam metode inovative pentru prevenirea şi gestionarea deseurilor care si-au dovedit utilitatea la nivel european  si sa le integram in 8 orase pilot din Romania, Italia, Portugalia si Spania.

Asteptam cu interes consultarile publice pentru revizuirea si implementarea PNGD si speram sa putem contribui si de aceasta data la imbunatatirea politicilor publice din domeniul gestionarii deseurilor!

Puteti citi si:

De ce sustinem respingerea “legii ambalajelor”

OUG pentru modificarea Legii 211/2011 privind regimul deseurilor – Autoritățile locale vor aplica opțional principiul “Plăteşti pentru cât arunci”

La inceput de an, sa ne amintim ce solutii propune UE de ani buni pentru deseurile din Romania

Managementul Deşeurilor Urbane la un nou nivel – prin participarea la Proiectul European Urban_WINS

Lansarea oficiala “Urban Wins” – prilej de dezbatere a strategiilor de prevenire si gestionare a deseurilor la nivel european

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.