Deseuri periculoase! Stiti despre ce vorbim?

In general, cand auzim de deseuri periculoase, gandul ne duce la deseuri radioactive, proiectile neexplodate, containere cu mercur si alte asemenea grozavii de care am vazut in filme sau poate am mai vazut cate o stire (la ora 5)…

In realitate, insa, deseurile periculoase sunt mai aproape de noi decat va imaginati. Unele le folosim zilnic: bateriile – care contin diversi electroliti, frigiderele – care contin agenti de racire pe baza de freon, becurile economice – care contin metale grele si mercur. Concentratiile substantelor nocive ale fiecaruia sunt, in general, mici. Din fericire.

Insa ele sunt peste tot. Iata si alte exemple de deseuri periculoase care ne inconjoara si de unde vin ele:

Din baruri, restaurante, hoteluri: uleiuri arse sau alterate, ape uzate (contaminate cu detergenti, dezinfectanti, etc), materiale rezultate din renovari (vopsele, lacuri, solventi, etc).

De la laboratoare, saloane, clinici, spitale, farmaciideşeuri infecţioase, tăietoare–înţepătoare, contaminate, reactivi pt analize si solventi, substante pt activitati foto (revelatoare, fixator, filme), dezinfectanti, medicamente si substante de laborator, produse expirate.

Household Hazardous

De la spalatorii chimice si auto: uleiuri uzate, dezinfectanti, detergenti, filtre de ulei, substante de lustruire, lichid de parbriz, lichid de frana, antigel.

De la benzinarii si statii de reincarcare: uleiuri, lichide auto diverse, reziduuri petroliere, combustibili, ape uzate.

Tipografii, ateliere de productie publicitara, ateliere foto: cerneluri, soluţii de spalare, ambalaje contaminate, lavete imbibate, revelator, fixator, ambalajele lor.

Deseuri din agricultura: ingrasaminte chimice, substante anti-daunatori (pesticide, ierbicide, raticide), ambalaje ale lor.

Deseuri din productie industriala: uleiuri si grasimi industriale, deseuri petroliere, ape uzate si namoluri, diversi reactivi chimici, reziduuri galvanice, aditivi, lacuri si vopsele, materiale izolatoare imbibate cu diverse substante, condensatoare cu PCB (poli-clor-bifenili), aditivi, coloranti, arome, ambalajele tuturor acestor substante.

Lista e lunga si poate continua.  Aaa, si ca sa intelegeti de ce este relevant: TOATE deseurile de mai sus genereaza  probleme de sanatate, malformatii, intoxicatii. Ce-ar fi sa nu mai fim indiferenti?

Si nu uitati: Garda Nationala de Mediu poate fi sesizata si online, in 30 de secunde, pe http://www.gnm.ro/sitenou/sugesti_prim.php.

Acest articol a fost publicat în autoritati, management deseuri, resurse și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.