Patchwork – arta transformarii deseurilor textile

 

627x0

Sursa: Adevarul

Amalia Ionescu, o doamna tare talentata din Ploiesti, transformă peticele în obiecte noi printr-o tehnica nu foarte cunoscuta la noi – patchwork. Pentru a se ocupa pe îndelete de pasiune, Amalia a renunţat la o carieră de 15 ani în domeniul bancar.

Textilele vechi si resturile de materiale, cât mai colorate, tăiate şi decupate în forme riguroase se transformă în mâinile Amaliei, după ore întregi de muncă, în pături, feţe de masă, genţi şi podoabe.

O pasiune devenită mod de viaţă

În urmă cu aproximativ cinci ani, Amalia Ionescu a renunţat la o carieră de 15 ani şi un job bine plătit în domeniul bancar şi s-a apucat serios de patchwork. „Sunt un om hotărât, care a făcut multe sacrificii în viaţă. În momentul în care am renunţat la job am pus pe primul loc familia, pasiunea şi timpul meu. Conexiuni cu domeniul aveam încă din adolescenţă când cream haine unicat pentru mine şi sora mea, astfel că pasul a fost unul firesc“, spune ploieşteanca.

A demarat cu un blog prin intermediul căruia a început să-şi popularize şi să-şi vândă produsele, apoi şi-a deschis un site, iar următorul pas va fi un atelier pe care vrea să-l deschidă în Ploieşti. „Aş vrea să fie o mică afacere în care clientul să vadă efectiv şi modul în care se creează aceste obiecte, ce presupune să alegi cele mai bune textile, să le îmbini într-un tipar bine definit al formelor şi culorilor“, explică Amalia.

Cum a invatat tehnica patchwork

Ploieşteanca a învăţat singură tehnicile de patchwork, în nopţi întregi petrecute pe internet, vizualizând tutoriale şi manuale în domeniu. De altfel, şi acum, timpul dedicat realizării obiectelor este cel din timpul nopţii.

Pe vremuri, peticele erau strânse din reciclare, adică textile care nu mai foloseau. Acum, există o întreagă industrie de profil, designeri de ţesături şi magazine de specialitate, inclusiv pe internet. Eu prefer încă să strâng petice de la prieteni sau din moştenirea familiei – am realizat o pătură dintr-un material rămas de la bunica mea –, dar, când este necesar, îmi procur materiale şi de pe internet şi din călătoriile în străinătate. Pentru că lucrez noaptea şi nu vreau să-i deranjez pe cei dragi cu zgomotul maşinii de cusut, lucrurile create de mine sunt majoritar cusute manual. În cazurile în care am nevoie de broderie pentru un efect foarte personalizat apelez la maşina de cusut, care este una specială“, povesteşte Amalia.

Cum a apărut patchwork

Arta textilă prin care peticele devin obiecte noi, adică patchwork-ul, nu este o invenţie recentă. Materiale realizate prin această metodă au fost descoperite inclusiv în mormintele faraonilor egipteni sau în cele din China timpurie, în urmă cu câteva mii de ani, dar devine o metodă practicată pe scară largă în secolele XI-XIII, cunoscând apogeul după Al Doilea Război Mondial, când, din cauza crizei, oamenii erau nevoiţi să recicleze hainele în altele noi sau în pături călduroase.

Astfel, din patchwork a derivat o altă artă, strâns înrudită, quiltingul. Quiltul desemnează o plapumă realizată prin îmbinarea a trei straturi, mozaicul (materialul nou creat), un strat de izolaţie (de regulă vatelină) şi un strat suport. Acestea sunt cusute împreună prin procedura de matlasare (quilting), fie manual sau cu maşina de cusut. Matlasarea poate sublinia motivele patchwork sau poate fi un design complet independent, cum sunt plăpumile tradiţionale. În Statele Unite, tehnica a devenit una cu istorie îndelungată şi este ceva cu totul deosebit să oferi lucruri lucrate în patchwork sau pături quilt de anumite ocazii, cum sunt nunţile şi botezuri.

In România, patckwork-ul şi quiltingul sunt mai puţin cunoscute. „Există o asociaţie în domeniu, din care fac parte o mână de oameni din toate zonele ţării, însă numărul lor este foarte redus. Fiind o artă care necesită atât de mult timp şi migală, dar şi o cerere destul de redusă în România, foarte mulţi rămân cu această pasiune la nivel de hobby“, explică Amalia.

Articol preluat de pe adevarul.ro.

Mai multe informatii despre proiectul Amaliei gasiti pe blogul ei. Alte imagini cu produsele ei gasiti si aici.

Puteti citi si:

Deseurile textile – tendinte actuale

Upside Down – compania care da o noua viata deseurilor

Adidas lanseaza Sport Infinity, un concept inovator de reciclare a echipamentului sportiv

Hainele din frunze de ananas, alternativa ecologica a pielii naturale

Prima fabrica Zero Waste din India construita printr-o tehnologie inovatoare

Deseurile agricole transformate in vopsele pentru textile de o companie elvetiana

Acest articol a fost publicat în deseuri, reutilizare, textile, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.