Panou solar din PET-uri – inventia unui pensionar folosita de mii de brazilieni

131221

Sursa: cocoon.ro

Sistemele de incalzire solare sunt probabil cele mai raspandite produse solare la nivel global, mai ales in regiunile din Asia si in tarile in curs de dezvoltare.

Acum cativa ani, inventia unui pensionar brazilian, Jose Alano, tinea prima pagina a publicatiilor dedicate ecologiei: fostul mecanic reusise sa construiasca un panou de incalzire solara din pet-uri. La scurt timp, zeci de mii de locuinte din Brazilia aveau sa beneficieze de inventia simpla si ieftina a lui Alano, gratie implicarii guvernului, dar si a firmelor private si ONG-urilor. In unele localitati, consilierii locali au decis sa foloseasca acest tip de panou solar pentru a produce energie termica necesara in institutiile administrative.

Cum i-a venit ideea

Ideea i-a venit dupa ce a observat ca avea curtea plina de pet-uri si cutii de lapte pe care le strangea din dorinta de a recicla. Folosindu-se de cunostintele lor elementare despre sistemele termosolare, el si sotia lui au construit un panou alternativ format din 100 de pet-uri si 100 de cutii de lapte. Desi e patentata, Alano a decis sa permita oricui sa foloseasca inventia in scopuri non-profit si de aici a aparut si explozia de panouri solare alternative in toata Branzilia.

Cum functioneaza sistemul?

Pensionarul a folosit aceasi tehnologie folosita in multe sisteme termo-solare si anume, termosifonul. Este vorba despre o instalatie de incalzire gravitationala in baza careia apa circula datorita diferentei de densitate –apa calda care este mai putin densa se ridica in timp ce apa rece, mai densa si mai grea coboara. Conform calculelor elementare facute de Alamo, pentru a incalzi apa necesara unei singure persoane este nevoie de un panou cu suprafata de doar un metru patrat.

Alamo a folosit un butoi pe post de rezervor de apa rece prin care alimenta panoul din pet-uri. Apa se incalzeste de la soare si apoi urca in partea superioara unde se afla tevile la care e conectat dusul. Cutiile de carton precum si tevile de PVC prin care circula apa au fost vopsite in negru pentru a atrage caldura.Panoul trebuie sa fie la o diferenta de nivel de cel putin 30 cm fata de baza rezervorului de apa.

Alamo recomanda schimbarea sticlelor de plastic o data la 5 ani pentru ca ele devin in timp opace.

Materiale necesare pentru construirea panoului

 • Sticle 2L plastic (60)
 • Cutii de carton (50)
 • Țeavă 100mm PVC (70 cm)
 • Țeavă 20mm PVC (11.7m)
 • Coturi PVC de 90 de grade de 20 mm PVC (4)
 • T-conectori PVC 20mm (20)
 • capace PVC de 20mm (2)
 • adeziv PVC
 • vopsea neagră mată
 • pensula
 • șmirghel
 • bandă de auto-fuzionare
 • instrumente – ciocan de cauciuc, lemn sau alte materiale pentru susținere.                                                                                                                                                                                        Articol preluat de pe cocoon.ro
  Mai multe informatii despre proiect gasiti in video-ul de mai jos.

Puteti citi si:
Sticlele PET transformate in hartie rezistenta la apa de o companie mexicana

Centru comunitar construit din peste 40 000 de PET-uri in Columbia

Acoperisuri din PET-uri in Ecuador – o solutie pentru reducerea deseurilor

Sticlele de unica folosinta – motiv de disputa intre Germania si Coca-Cola

Coca-Cola a introdus ambalajul eco in Romania

Acest articol a fost publicat în ambalaje, reutilizare, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.