Incalzirea globala e de vina…

In ultimii ani, toata lumea vorbeste despre incalzire globala. Ca e vara si canicula, ca e iarna, ger si ninge zile intregi…de vina este tot incalzirea globala.

Incalzirea globala este un alt termen dintr-un limbaj de lemn care nu place, nu trezeste nicio emotie, nu creeaza nicio reprezentare.

Probabil veti spune ‘pai da, da’ ce legatura are incalzirea globala cu zapada asta prin care inot zilnic si cu gerul groaznic de afara?’ Pai cam are, si legatura este destul de simpla. Filmuletul de mai jos, realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Colorado explica ce inseamna incalzirea globala si ce schimbari climatice produce, folosind o analogie originiala – baseball si steroizi. Articolul complet despre steroizi, baseball si schimbarile climatice il gasiti aici.

Inclazirea globala este provocata de cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera, din cauza activitatilor umane. In ultimii 50 de ani de cand exista date detaliate, acest lucru este evident.

 Efectele incalzirii globale sunt deja vizibile:

–          Gheata se topeste pe intreg globul, mai ales la polii Pamantului. Sunt inclusi ghetarii si fasiile de gheata care acopera vestul Antarcticii si Groenlanda;

–          Nivelul apelor a crescut rapid in ultimul secol;

–          Specii de animale migreaza constant in nord, spre zone mai reci;

–          Cantitatile medii de precipitatii (ploaie si zapada) au crescut;

In urmatorii ani:

–          Fenomenele meteorologice vor fi intensificate: valuri de caldura, uragane, furtuni;

–          Specii care depind unele de altele nu se vor mai sincroniza, de exemplu plantele  vor inflori mai devreme decat ar trebui iar insectele care ar trebui sa le polenizeze nu vor fi inca active;

–          Va creste frecventa inundatiilor si secetelor;

–          Apa potabila va fi din ce in ce mai greu de gasit;

–          Ecosisteme intregi vor suferi modificari: unele specii vor reusi sa migreze spre nord si vor supravietui, altele vor disparea.

Asa cum spuneam, incalzirea globala e de vina. Si daca incalzirea globala este provocata de activitatile noastre…noi suntem de vina!

 

Surse:
http://www.dailycamera.com
http://www.accuweather.com
http://environment.nationalgeographic.com
http://www.nwf.org

 

Acest articol a fost publicat în Natura și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.