Ierarhia deseurilor

Un lucru care intotdeauna ne preocupa cand vorbim despre „managementul deseurilor”, este sa clarificam explicit ca cea mai buna forma de management este… prevenirea. Cu alte cuvinte, daca nu ai nevoie sa cumperi 2 pungi cand mergi la magazin, atunci nu cumpara! O fi elementar, dar vedem atatea pungi in pungi, zilnic…. Si, dupa nu prea mult timp, ele ajung pe vreun camp sau mal de apa! In acelasi mod, 4 sticle PET de 0.5 l genereaza mai mult deseu decat o sticla de 2 l…si asa mai departe…

Dupa ce ai utilizat obiectul respectiv nu te grabi sa il consideri „deseu”. Adica, cu alte cuvinte, daca mai functioneaza…nu-l arunca! Daca nu mai ai nevoie de obiectul respectiv (fie ca electric  este el un ambalaj, o sticla, un aparat electric) da-l cuiva care are nevoie sau gaseste-i intrebuintari noi. Stim ca suna banal, dar o punga de plastic chiar poate fi folosita ca sac de gunoi!

Asta ar fi a doua optiune in ierarhia gestionarii deseurilor: reutilizeaza!

Daca nu se poate reutiliza, sau pur si simplu nu ai cui sa-l dai, depune-l la un centru de colectare pentru reciclare. De aici, el se va transforma in materie prima si, apoi, intr-un nou produs. De exemplu, ce ziceam zilele trecute despre brazii de Craciun: prin reciclare, ei devin ingrasamint organic.

Urmeaza, ca preferinta, reutilizarea energetica, adica arderea deseurilor pentru obtinerea energiei termice (care apoi se poate tansforma in electricitate, abur, etc). Eh, aici e mai complicat: nu e bine (si nici legal) sa ardem deseurile in curtea casei sau in spatele blocului. Oricum, asa nu se capteaza energia termica respectiva, ci deseurile se transforma in …poluare. Daca, insa, depuneti deseurile respective in vederea reciclarii, colectorii de deseuri se ocupa ei, ai departe, sa incinereze ceea ce nu se poate recicla.

Ultima (si cea mai nedorita) forma de administrare a deseurilor este eliminarea. Asta inseamna ceea ce facem noi cel mai des: „aruncare la gunoi”. Mai departe, deseurile amestecate pleaca spre groapa de gunoi. Odata amestecate, deseurile sunt foarte dificil sau chiar imposibil de separat pentru reciclare sau valorificare energetica. De reutilizare nici nu mai poate fi vorba. In schimb, primim gropi de gunoi imense, pline cu gunoaie in putrefactie si stoluri de ciori, din care se ridica gaze mirositoare si, eventual, vantul cara pe zeci de hectare deseuri mai usoare si mirosuri nedorite.


Waste pyramid

Tot ceea ce am scris mai sus este, de altfel, prevazut si in lege. Cea mai recenta forma a legii privind regimul deseurilor (L.211/2011) o gasiti si pe site-ul nostru, daca dati un click aici.

Acest articol a fost publicat în management deseuri, reciclare. Salvează legătura permanentă.