Deseuri electrice: Directiva 2012/19/UE, o transpunem si noi mai cu talent?

Deseuri electriceDirectiva 2012/19/UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) a intrat in vigoare la data de 13 august 2012, termenul limita de transpunere in statele membre UE fiind 14 februarie 2014, urmand ca la aceasta data Directiva `veche` 2002/96/CE sa fie abrogata.

Desi la data de 15.02.2014, vechea directiva, Dir. 2002/96/CE, modificata de Directivele 2003/108/CE, 2008/34/CE şi 2008/112/CE a fost abrogata, pana la momentul actual, noua directiva nu a fost transpusa in legislatia nationala. Acest fapt nu ne mai surprinde, mai sunt cateva directive care `asteapta` la randul lor sa fie transpuse. Insa, atunci cand vorbim de tinte de valorificare pentru deseuri electrice, aceste intarzieri legislative saboteaza, propriu-zis, atingerea obiectivelor.

Intre timp, desi autoritatile noastre trateaza lejer transpunerea legislatiei, Comisia Europeana ia toate masurile pentru ca noua directiva sa fie inteleasa si aplicata corespunzator. Astfel, in aprilie 2014 a fost publicata varianta imbunatatita a documentului Comisiei Europene care contine cele mai frecvente intrebari legate de aceasta.

Scopul noii directive consta in imbunatatirea colectarii, reutilizarii si reciclarii echipamentelor electrice si electronice uzate pentru a ajuta la diminuarea si reducerea deseurilor, dar si pentru a promova eficienta resurselor.

Pana la transpunerea ei in legislatia romaneasca, sa ne reamintim principalele modificari aduse de noua directiva:

• O gama mai extinsa de producatori vor intra acum in sfera de aplicare a regimului DEEE revizuit. Obligatiile de colectare si reciclare de deseuri electrice se vor aplica pentru prima data si producatorilor de panouri fotovoltaice – echipamente care contin substante ce degradeaza stratul de ozon. Totusi, obligatiile ce privesc aceste produse vor intra in vigoare in termen de sase ani (de la mijlocul anului 2018).

• Daca in prezent statele membre sunt obligate sa colecteze 4 kilograme de echipamente electrice si electronice/persoana/an, conform noii directive statele membre trebuie sa creasca in mod considerabil volumul de echipamente electrice si electronice uzate, colectate si reciclate astfel incat sa asigure, din 2016, o colectare medie anuala de 45% din greutatea echipamentelor electrice si electronice (EEE) introduse pe pietele nationale (calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piata, in medie, in cei trei ani precedenti)

• Din 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti in statul membru in cauza sau, alternativ, de 85% din DEEE generate, raportat la greutate, pe teritoriul statului membru respectiv. Romania, ca si alte tari din centrul si estul Europei, va beneficia de o perioada de tranzitie, tradusa prin realizarea, in prima etapa (2016-2019), a unei rate de colectare intre 40% si 45%, si amanarea realizarii ratei de colectare de 65% (aplicabila in UE din 2019) pana la o data decisa de Statul Membru respectiv, dar nu mai tarziu de 2021.

• Dupa 15 august 2018 devine aplicabila o noua anexa cu EEE regrupate in 6 categorii, in locul celor 10 actuale, astfel ca tintele raman aceleasi, dar se aplica unor noi categorii.

• Introducerea unei obligatii de preluare pentru distribuitorii de EEE mici: pentru prima data distribuitorii trebuie sa asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici in cadrul magazinelor avand spatii de vanzare in domeniul EEE de cel putin 400 m2 sau in imediata apropiere a acestora. Acest serviciu trebuie sa fie furnizat cu titlu gratuit pentru utilizatorii finali si nu trebuie sa fie insotit de o obligatie de a cumpara echipamente electrice si electronice; aceasta obligatie se va aplica numai pentru deseuri electrice cu dimensiuni externe de maxim 25 cm lungime.

In cazul in care statele membre doresc sa se abata de la aceasta cerinta, prin aplicarea sistemelor alternative de colectare, trebuie sa dovedeasca faptul ca sistemele sunt la fel de eficiente, iar evaluarea trebuie sa fie pusa la dispozitia publicului.

Deseuri electrice pe „cap de locuitor”. Voi le-ati vazut pe capul cuiva?

Ca sa nu uitam de unde pornim: la ora actuala, Romania colecteaza cca 1 kg de deseuri electrice pe cap de locuitor, adica 25% din tinta asumata. Nimeni nu poate garanta acuratetea acestor informatii, asadar ar putea, la fel de bine, sa fie si doar 500 gr/locuitor.

Deosebirea majora, insa, este ca – dupa implementarea Directivei 2012/19 – tintele sunt cu adevarat individuale si fiecare companie care pune pe piata echipamente electrice poate fi verificata direct si individual. Si poate lua amenzi usturatoare. „Capul de locuitor” este complet inutil, el nu poate fi amendat si nici obligat sa recicleze mai multe deseuri electrice. Prietenii stiu de ce…