Sistem revolutionar pentru colectarea deseurilor de plastic din oceane

Ocean-Cleanup-Array-Boyan-Slat-537x405

Sursa: Inhabitat

Boyan Slat, un student olandez de 20 ani a creat un sistem care ar putea colecta         7 250 000 de tone de deseuri din plastic din oceanele lumii.

Solutia sa ingenioasa ar putea salva sute de mii de animale acvatice anual si ar contribui la reducerea poluantilor marini. In plus s-ar economisi milioane de dolari, care sunt cheltuiti pentru actiunile de curatenie a apelor si reparatiile facute vaselor maritime.

Proiectul numit The Ocean Cleanup Array a fost dezvoltat de Slat in 2012 si a fost premiat de Universitatea de Tehnologie din Delft si de Ministerul Infrastructurii si Mediului din Olanda.

Cum functioneaza?

Metoda exploateaza curentii oceanici si vanturile care transporta pasiv gunoiul spre o platforma de colectare.

Sistemul consta intr-o retea de platforme plutitoare ce vor constitui puncte de colectare rasfirate pe suprafetele oceanelor. In loc sa se deplaseze prin ocean, in cautarea plasticului, `nodurile` sistemului vor functiona ca palnii uriase, care vor colecta deseurile. Unghiul constructiei va determina deplasarea deseurilor spre mecanismul de captare al instalației, unde resturile de plastic urmeaza sa fie separate de plancton, filtrate si depozitate in vederea reciclarii.

Spre deosebire de alte metode, cum este de exemplu metoda plaselor, sistemul nu prezinta riscul de agatare al animalelor salbatice.

Sistemul poate curata jumatate din deseurile din Pacific in 10 ani

Pentru dezvoltarea si implementarea proiectului, Slat a infiintat organizatia non-profit Ocean Cleanup Foundation. In 2013 organizatia a realizat un studiu pentru a testa fezabilitatea proiectului. Raportul studiului, publicat pe 3 iunie 2014, demonstreaza ca metoda lor este viabila atat din punct de vedere tehnic cat si financiar.

Studiul de fezabilitate al proiectului care a fost efectuat in Insulele Azore, a confirmat captarea si potentialul de concentrare al barierelor plutitoare. Dupa captare plasticul este indepartat mecanic și poate fi trimis spre valorificare; in plus, prin reciclarea deseurilor colectate o parte semnificativa din investitia proiectului va fi recuperata.

Potrivit cercetarilor,  un singur sistem Cleanup Array Ocean ar putea strange jumatate din deseurile din `Groapa de Gunoi din Pacific ` in doar 10 ani.

Costul proiectului -2 milioane de dolari

Pentru a minimiza costurile, Fundatia Ocean Cleanup a externalizat majoritatea cercetarilor catre diverse institute si  colaboreaza de asemenea, cu numeroase companii. Pentru a pune in aplicare urmatorea etapa a proiectului, care va consta in implementarea unor operatiuni pilot la scara larga, organizatia a demarat o campanie de crowdsourcing cu un obiectiv de 2 milioane de dolari.

Pana acum s-au strans 741.957 $. Mai sunt 82 de zile ramase pana la incheierea campaniei. Mai multe informatii despre campanie gasiti aici.

In materialul de mai jos gasiti un scurt rezumat al proiectului.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.