Interviu cu eleva “manager” (partea 2): Cum a reusit Raluca sa implementeze un proiect de colectare selectiva la doar 13 ani

646x404

Sursa foto: Adevarul

Saptamana trecuta publicam un scurt interviu cu Raluca Aftene, „eleva manager” care la doar 13 ani a implementat un proiect de colectare selectiva prin care a adunat aproximativ o tona si jumatate de maculatura.

Fiindca ne-a impresionat foarte mult gestul ei, am dorit sa aflam mai multe informatii despre modul in care a fost implementat proiectul.  Revenim asadar, cu partea a doua a interviului, asa cum am promis!

Proiectul ei demonstreaza inca o data, ca poti sa colectezi selectiv si in Romania, daca esti creativ, determinat si mai ales, dispus sa gasesti solutii, atunci cand autoritatile nu ti le ofera!

Raluca ar fi putut sa se planga ca majoritatea romanilor, ca firma de salubrizare sau autoritatile nu asigura containere pentru colectarea selectiva. Insa, a ales sa gaseasca solutii pentru a implementa acest sistem fara sprijinul acestora!

O initiativa care ar trebui urmata de fiecare dintre noi!

Irina Daia, Asociatia Ecoteca: Cum vezi tu proiectul asta? Ca pe o incercare de a salva planeta, reducand deseurile, sau ca pe o provocare de a schimba mentalitatea celor din jur?

Raluca Aftene: Cele doua variante se imbina. Schimband mentalitati, salvam planeta . Par vorbe mari, dar si miza e mare. Visam la o lume cu oameni carora le pasa si la un mediu curat si sanatos.

Care a fost primul pas spre implementare si ne poti spune, pe scurt, care au fost etapele procesului de colectare si in ce a constat fiecare?

Primul pas a fost ideea. Dupa care ne-am gandit cum ii vom motiva pe elevi. Apoi am realizat niste biletele prin care ii anuntam pe elevi despre asa-zisul concurs. La termenul stabilit am cantarit si depozitat, pentru inceput, maculatura la magazia scolii. Am facut diplome pentru toti participantii. Am incarcat maculatura in masina unui centru de colectare, cu care vorbisem in prealabil. Ultima etapa a constat in desemnarea castigatorilor si premierea lor cu diplome si carti.

Cum i-ai motivat pe ceilalti si cat de greu a fost sa faci asta? Daca n-ar fi fost recompense materiale, ce crezi ca i-ar fi facut pe oameni sa ti se alature?

Nu au fost atat de greu de motivat. Scoala noastra e un colectiv unit si serios. Au inteles din prima ce au de facut si cat de important este acest proiect.

Ce te-a invatat experienta asta si ce sfaturi le-ai da celor care vor sa faca ceva asemanator?
Aceasta experienta m-a invatat ca atunci cand pornesti un proiect trebuie sa pui suflet si sa fii neobosit. Asa ii motivezi si pe ceilalti, De asemenea, a contribuit la dezvoltarea mea ca lider.

Sfaturi? Pai le-as putea spune sa aiba curaj atunci cand au o idee si sa nu se grabeasca atunci cand au de facut un proiect. Sa calculeze etapa cu etapa in cel mai mic detaliu!

Iti multumim Raluca pentru faptul ca ne-ai inspirat cu povestea ta!

Acest articol a fost publicat în management deseuri, reciclare, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.