Ce este sistemul de garanție și care este stadiul implementării lui în România

Sistemul depozit (engl. „deposit refund system” – DRS) este o modalitate prin care diferitele părți angrenate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare voluntară a ambalajelor – fie că sunt de de unică folosință, fie că sunt reutilizabile -, prin folosirea unui stimulent financiar (garanție).

Sistemul pornește de la producător, care trimite produsele sale ambalate către retailer. De acolo, produsele sunt preluate de consumator, reținându-i-se o garanție financiară pentru fiecare ambalaj; după folosirea conținutului, ambalajele goale sunt returnate, clientul recuperându-și garanția, către centrele de colectare (care pot fi în cadrul aceluiași magazin, la alt magazin sau la puncte de colectare independente). Mai departe, ambalajele sunt transportate de la centrul de colectare la centrele de numărare, de unde pleacă apoi la reciclator, care le va returna în piață sub formă de ambalaj nou, gata să fie umplut de către producător.

În România, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2018, aprobată în data de 17 iulie 2018, prevede că operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești și asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate, să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Astfel, teoretic, începând cu 1 aprilie 2019, pe nota de plată a unui produs ambalat într-un recipient returnabil din sticlă este inclusă și o garanție de 50 de bani, care va putea fi recuperată la returnarea ambalajului.

În acest moment au loc dezbateri deschise între reprezentanți ai Ministerului Mediului și actori implicați în acest sistem privind modalitățile de implementare a sistemului de garanție-depozit. De la 1 ianuarie 2021 ar trebui să existe o legislație clară legată de sistemul de garanție în România, iar din martie 2022 ar trebui să înceapă implementarea propriu-zisă.

”Până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienței economice, sociale și de mediu, precum și a impactului asupra întreprinderilor mici și mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabilește un sistem de garanție-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel”, se arată în OUG 74/2018.

Potrivit legislației în vigoare, adaptată la prevederile Directivelor europene, România trebuie să colecteze, până cel târziu pe 31 decembrie 2020, minimum 65% din greutatea tuturor deșeurilor de ambalaje și să recicleze minimum 70% din greutatea lor, dar și să recicleze peste 50% din materialele specifice conținute în deșeurile de ambalaje, cum ar fi, de exemplu, plastic sau aluminiu, dar peste 70% din tot ce înseamnă sticlă.

Până în 2025, România trebuie să asigure colectarea separată, în vederea reciclării, a unei cantități de produse din plastic de unică folosință egală cu 77% din greutatea produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un an, iar până în 2029 – până la 90%. Ambalajele din plastic pentru bunuri de larg consum trebuie să conțină material reciclat, până în 2025, în proporție de cel puțin 25%.

Potrivit unui studiu recent realizat de Academia de Studii Economice, sistemul de garanție ar asigura o rată de returnare de minim 80% din volumele de ambalaje puse pe piață de către producătorii care sunt parte a acestui sistem și ar crește procentul de reciclare a ambalajelor de plastic, metal și sticlă puse pe piață în România de la 55,91% (2015, conform ANPM – Raport privind starea mediului în România în 2017) la peste 70%.

Acest articol a fost publicat în ambalaje și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.