Prevenirea deseurilor: care e situatia in Europa

image_xlarge

Sursa: Agentia Europeana de Mediu

În fiecare an, europenii generează mai mult de două miliarde de tone de deșeuri, care nu cauzează numai probleme de mediu, ci reprezintă, de asemenea o uriasa pierdere economică.

Prevenirea deșeurilor se află în centrul politicilor Uniunii Europene privind deșeurile și statele membre au o obligație legală de a adopta și implementa programe de prevenire a producerii deșeurilor. Un nou raport al Agenției Europene de Mediu (EEA) analizeaza 36 de programe naționale și regionale de prevenire a deșeurilor, adoptate până la sfârșitul anului 2014.

Deși sumele totale de deșeuri generate în Europa au scăzut între 2004 și 2012, cu mai mult de 1% în termeni absoluți și mai mult de 3% pe persoană, 2,5 miliarde de tone de deșeuri – aproape 5 tone pe persoană -au fost aruncate în Uniunea Europeană în 2012.

Reducerea acestor deșeuri ar aduce numeroase beneficii atat de mediu cat si economice si sociale (stim ca v-ati plictisit de „lozinci” ca reducerea poluarii apelor si solului, scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera si recuperarea de materiale valoroase, dar practica ne arata ca reducerea deseurilor reprezinta o solutie clara pentru imbunatatirea acestor aspecte).

Piramida deseurilor_ro

Sursa: Prevenireambalaje.ro

Sa nu uitam ca principiul general din spatele politicilor UE si cele naționale privind deșeurile este „ierarhia deșeurilor”. Prevenirea deșeurilor are cea mai mare prioritate în ierarhie, urmată de (pregătirea pentru) reutilizare, reciclare, alte operațiuni de valorificare și eliminare ca opțiunea cea mai puțin dezirabilă.

În acest scop, Directiva-cadru a UE privind deșeurile a stabilit obligația statelor membre de a adopta programe de prevenire a generării deșeurilor până la sfârșitul anului 2013. Recenziile EEA prezinta anual progresul privind punerea in aplicare a programelor si finalizarea acestora.

Al 7-lea Program de acțiune pentru mediu, programul care va ghida politica UE de mediu pana in 2020 solicită, de asemenea, o reducere a deșeurilor generate.

Raportul EEA numit „„Prevenirea deșeurilor în Europa – statusul in 2014” ” este al doilea în această serie de recenzii anuale ale programelor de prevenire a deșeurilor din Europa. Acesta prezinta 36 de programe din cele 28 de state membre UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Raportul include, de asemenea exemple de bune practici din fiecare țară și regiune.

Majoritatea programelor analizate in raport acopera gospodariile si, cu exceptia serviciilor publice, doar cateva acopera agricultura, mineritul si sectorul materiilor prime; acestea vizeaza in principal risipa alimentara, deseurile municipale, echipamentele electrice si electronice, deseurile de ambalaje si deseurile periculoase.

Analiza scoate în evidență o gamă largă de măsuri: 39% dintre acestea pun accent pe faza de proiectare, producție și distribuție; 40% sunt legate de faza de consum și de utilizare și 21% se concentreaza pe cadrul general al generării de deșeuri. Dintre instrumentele incluse în programe 63% se referă informare și sensibilizare; instrumentele economice și de reglementare reprezintă 16% și 14%, respectiv; 7% dintre politici pun accent pe acorduri voluntare.

Romania, unde-i programul de prevenire?

Printre cele 36 de programe nationale de prevenire a deseurilor implementate in Europa pana la data de 1 decembrie 2015 nu se regaseste si un program al Romaniei.

Singurele informatii din raport referitoare la un program de prevenire a deseurilor in tara noastra sunt urmatoarele „România a început un proiect de dezvoltare a unui program de prevenire a deșeurilor în 2014; proiectul este în derulare”.

In ce stadiu se afla respectivul proiect nu stim, ce stim cu siguranta, este ca Romania nu a inceput pana in prezent un program de prevenire si reducere a deseurilor; acest fapt nu ne mira deloc, avand in vedere situatia generala a gestionarii deseurilor in tara noastra…

Pentru a consolida cadrul general de politici privind deseurile si eficientizarea utilizarii resurselor, Comisia Europeană a adoptat pachetul de economie circulara la 2 decembrie 2015. Pachetul prevede o serie de măsuri cu privire la designul produsului, productia si consumul care sa contribuie la prevenirea deseurilor. In plus, impune obligatii specifice statelor membre UE de reducere a risipei alimentare si monitorizare a programelor de prevenire a deseurilor.

Puteti consulta raportul EEA aici.

Articole similare:

Comisia Europeana adopta un nou pachet ambitios de masuri privind economia circulara

Raport: Reutilizarea si reciclarea deseurilor ar putea crea 200.000 de locuri de munca doar in Marea Britanie

Reutilizarea, reducerea risipei şi a deşeurilor: Către o economie circulară, socială, durabilă!

Raport ONU: Plasticul biodegradabil nu se descompune in oceane

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.