Compostarea deseurilor- o solutie ignorata

BC1000XL_Action6De obicei cand auzim sintagma `deseuri biodegradabile`, ne vine in gand ideea ca acestea nu reprezinta un pericol pentru mediu. Insa daca nu sunt tratate, ele devin la fel de periculoase ca deseurile nedegradabile.

Deseurile biodegradabile reprezinta o sursa importanta de emisii de metan, un puternic gaz cu efect de sera, ce contribuie la schimbarile climatice. In plus, scurgerile provenite din degradarea acestor deseuri contamineaza apele subterane si solul, care afecteaza ulterior lantul alimentar.

Cea mai buna solutie de valorificare a acestora o reprezinta compostarea. Printre beneficiile acestui proces mentionam: eliminarea surselor de raspandire a microbilor si infestare a  solului, a apei si a aerului; solul imbunatatit cu compost devine mai afanat si mai penetrant (astfel, in cazul ploilor abundente, acest sol absoarbe o mare cantitate de apa, in timp ce alte soluri se comporta ca un acoperis de tablă, facilitand inundatiile); plantele de pe solul fertilizat organic suporta mai bine seceta si alimentele rezultate in final sunt mai sanatoase; se pot crea soluri fertile pe terenuri complet nefertile.

Afaceri de milioane de dolari din `mizerie`

In timp ce in Romania deseurile biodegradabile sunt tratate cu superficialitate, alte tari au reusit sa valorifice potentialul acestora. Spre exemplu, in Statele Unite trei tineri din Utah au pornit o afacere din colectarea resturilor menajere provenite de la restaurantele din localitate. Fondata in 2010, compania EcoScraps colecteaza astazi 20 de tone de deseuri alimentare de la peste 70 de bacanii, diversi angrosisti si magazine din Utah si Arizona. Apoi, din compostarea deseurilor produce ingramasamant pentru flori, pe care il vinde cu 8,5 dolari sacul, in pepiniere si magazinele din vestul Statelor Unite.

O alta companie din SUA la fel de cunoscuta este Peninsula Compost Company, cel mai mare producator de compost comercial de pe Coasta de Est a Statelor Unite. In fiecare zi, la punctele de procesare sunt exportate circa 400 de tone de deseuri alimentare de la companii si municipalitati, ingrijorate de reducerea costurilor de eliminare si controlul emisiilor de metan.

Autoritatile si companiile private din SUA si din alte state au inteles importanta compostului in dezvoltarea agriculturii si au luat masuri pentru dezvoltarea acestui proces. Romania ca de obicei, mai are de recuperat si la acest capitol.

Concluziile Conferintei „Societatea Europeana a reciclarii”: Solutii pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor in Romania

2451532c334ca933e-bucuresti---societatea-europeana-a-reciclarii---resurse-naturale-si-managementul-deseurilorIn perioada 9-10 aprilie, Asociatia Planeta Verde in parteneriat cu Asociatia Romana de Mediu (ARM) si Reteaua Europeana a Profesionistilor de Mediu (ENEP) a organizat cea de-a doua editie a Conferintei internationale „Societatea Europeana a Reciclarii- Resursele naturale si managementul deseurilor”.

Participantii evenimentului (actori importanti din industria deseurilor: asociatii europene si internationale din domeniu, reprezentanti  ai industriei nationale si internationale, autoritati publice, reprezentanti ai ONG-urilor de mediu) au dezbatut principalele probleme din industria deseurilor din Romania.

Daca ne uitam in urma, la prima editie a conferintei, din 2011, observam ca lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in acesti ani, cel putin, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor. Conform ultimelor statistici, Romania depoziteaza in continuare 99% din deseurile municipale la gropile de gunoi, in timp ce actorii din industrie sunt nevoiti sa importe deseuri din vestul Europei, pentru a-si sustine liniile de productie.

De-a lungul anilor s-au facut investitii majore in tehnologii, statii de sortare, de valorificare, statii de epurare a apei, organizatiile au gasit solutii, la nivel local pentru imbunatatirea sistemului de management al deseurilor; sunt in continuare numeroase proiecte in derulare, in parteneriat cu organizatii europene si internationale. In cadrul conferintei au fost prezentate si unele proiecte inovatoare, premiate si recunoscute in strainatate ca de exemplu,  producerea combustibililor alternativi din deseuri polimerice, proceduri noi de stabilizare anaeroba a namolului provenit din statiile de epurare a apei.

Insa, toate aceste eforturi individuale nu au capacitatea de a schimba situatia la nivel national, fara un sprijin real din partea autoritatilor.

Conform directivelor europene, Romania trebuie sa recicleze pana in 2020, 50% din deseuri, obiectiv imposibil de realizat in conditiile actuale.

In acest context, principalele solutii propuse in cadrul conferintei, pentru imbunatatirea situatiei actuale si apropierea de targetul european pentru anul 2020, au fost: reintroducerea taxei de depozitare a deseurilor din 2014; o mai buna implicare a autoritatilor in eliminarea „free rider-ilor”; acest lucru poate fi realizat doar prin cresterea verificarilor pe toate nivelurile (la nivelul producatorilor, organizatiilor colective, operatorilor de salubrizare, autoritatilor locale etc); o mai buna cooperare intre autoritati si actorii din industrie; corectarea inadvertentelor legislative; introducerea cursurilor obligatorii de educatie ecologica in curricula scolara; crearea unui sistem performant de trasabilitate a deseurilor, consolidarea sistemelor de raportare a deseurilor, implementarea unui sistem national de colectare door-to-door.

O parte din problemele semnalate in cadrul conferintei au fost promovate si de Asociatia Ecoteca impreuna cu reprezentantii Coalitiei pentru Mediu, in scrisoarea deschisa din 31 martie adresata Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi.

In acest context, in perioada imediat urmatoare, Asociatia Ecoteca impreuna cu Coalitia pentru Mediu, va continua seria iesirilor publice cu o lista de propuneri concrete pentru ameliorarea situatiei dezastruoase a deseurilor din Romania.

 

Gata, si Bulgaria e mult inaintea noastra; Scrisoare Deschisa catre Ministrul Mediului

Asa cum reiese din cele mai recente statistici europene, Romania continua sa fie in coada Europei [si] la capitolul deseuri…

Coalitia pentru Mediu din Romania (formata din peste 70 de ONG-uri de mediu) si alte 44 de ONG-uri au elaborat si depus la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in cursul zilei de ieri, o SCRISOARE DESCHISA prin care solicita de urgenta, autoritatilor de mediu, elaborarea Planului National de Gestiune a Deseurilor si clarificarea cadrului legislativ al raportarii online a deseurilor generate si predate in vederea valorificarii si eliminarii.

Varianta .pdf a prezentului document poate fi descarcata aici.

Formularul de exprimare a acordului, in calitate de co-semnatar, poate fi descarcat aici.     Dupa completare, semnare si stampilare, va rugam sa-l expediati scanat pe adresa raul@ecoteca.ro. Va multumim!

Catre: Domnul Ministru Attila Korodi                                                                           Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice

In copie: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
Garda Nationala de Mediu – Comisariatul General

Din partea: Coalitia pentru Mediu din Romania si a altor 44 ONG-uri co-semnatare (lista Anexa 1)

Data:  31 martie 2014

Subiect:    Situatia dezastruouasa a deseurilor in Romania, reafirmata de Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu referitor la statisticile privind deseurile si calitateaa cestora

SCRISOARE DESCHISA

Stimate Domnule Ministru,

Coalitia pentru Mediu din Romania ia act, cu indignare si ingrijorare, de Raportul Comisiei Europene referitor la statisticile privind deseurile si calitatea acestora emis in data de 25.03.2014. Din pacate, statisticaUniunii Europene plaseaza din nou Romania pe ultimul loc intre tarile civilizate, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor generate. Comunicatul Comisiei este atasat prezentei scrisori (Anexa 2).

Romania se afla in continuare printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste tratarea deseurilor, la concurenta doar cu Turcia si unele state ex-iugoslave. Bulgaria, care se afla la ultimele raportari (aferente anului 2009) intr-o situatie similara Romaniei, a reusit sa reduca depozitarea deseurilor in gropile de gunoi de la 99% la 73%. Romania, cu “ajutorul” autoritatilor de reglementare si aplicare a legislatiei, a ramas la 99%.

In Romania, raportarile deseurilor sunt intarziate, iar sistemul de raportare online a deseurilor nu are deocamdata cadrul legal de functionare. AgentiaNationala de Protectia Mediului de-abia acum incearca sa determine agentii economici sa introduca datele privind deseurile generate pentru anul 2012, in conditiile in care, pana la momentul actual, ar fi trebuit inchise raportarile pentru 2013.

Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor (promulgata in decembrie 2013) ramane intr-un plan general si lipsit de responsabilitati concrete. Planul National de Gestionare a Deseurilor care urma sa traseze exact responsabilitatile, obiectivele cantitative si termenele pana la care acestea trebuiau indeplinite, nu exista inca nici pana astazi.

Prin urmare, Coalitia pentru Mediu va solicita public:
•    elaborarea de urgenta a normelor de utilizare a raportarii online a deseurilor,
•    elaborarea de urgenta a Planului National de Gestiune a Deseurilor
•    comunicarea oficiala cu privire la principalele probleme care stau in calea reciclarii deseurilor si a solutiilor de rezolvare a acestora.

In perioda urmatoare vom reveni si cu alte solicitari punctuale de corectare a inadvertentelor si lacunelor de reglementare a gestionarii deseurilor, probleme care impiedica in mod real gestionarea corespunzatoare a deseurilor si determina o subdezvoltare acuta a colectarii selective si a practicilor de reciclare si valorificare a deseurilor generate.

Permiteti-ne sa va oferim tot sprijinul nostru in acest efort, bazandu-ne pe competentele si experienta noastre deja dovedite in practica administrarii deseurilor si in cadrul grupurilor de lucru inter-ministeriale pe problematica administrarii deseurilor.

Pentru orice detalii suplimentare, va rugam sa va adresati colegului nostru, Dl. Raul Pop – Director Programe Asociatia ECOTECA, tel: 0723-183041, email: raul.pop@gmail.com.

Cu respect,

In numele secretariatului Coalitiei pentru Mediu:
Costel Popa – Presedinte
ECOPOLIS – Centrul pentru Politici Durabile